Werken bij Surinaamse Brouwerij? Klik Hier

Surinaamse Brouwerij N.V.: “Parbo bier blijft onze trots en is ons belangrijkste merk”

“Er is geen enkele reden tot bezorgdheid, dat Parbo bier uit de Surinaamse markt zal verdwijnen. Integendeel, blijft Parbo bier onze trots. Het is een sterke en onze belangrijkste merk”, zo laat Reinoud Ottervanger, directeur van de Surinaamse Brouwerij N.V., de Surinaamse samenleving weten.

De directeur van de Surinaamse Brouwerij reageert hiermee op de bezorgdheid die enkele Assembleeleden hebben geuit tijdens de debatten in het parlement rond de wijziging van de Wet Bieraccijns vorige week. Die bezorgdheid vertolkt enigszins ook de gevoelens van enig onbehagen bij de samenleving, dat Parbo bier als merk en als product geleidelijk aan zal verdwijnen uit de Surinaamse markt. Vooral de 1 liter “djogo” Parbo.

De bezorgdheid heeft te maken met de investerings- en uitbreidingsplannen van de grootste aandeelhouder van de Surinaamse Brouwerij N.V, met name het Nederlandse Heineken, om in Suriname Heineken bier te produceren voor de regionale markt. Met de goedkeuring van de wijziging van de Wet Bieraccijns door de Nationale Assemblee vorige week, is voor Heineken Nederland de weg geplaveid voor uitbreidingsinvesteringen bij de Surinaamse Brouwerij N.V.

Parbo is bedrijfscultuur

Reinoud Ottervanger zegt, dat de Surinaamse Brouwerij zich er degelijk van bewust is dat Parbo bier in de afgelopen meer dan 60 jaar deel is geworden van de Surinaamse cultuur. “Ook bij de Surinaamse brouwerij is Parbo bier onlosmakelijk deel van onze bedrijfscultuur”, zegt de brouwerij directeur. Het succes van de Surinaamse Brouwerij is volgens hem grotendeels te danken aan Parbo bier als product, welke zo door de Surinaamse samenleving wordt geapprecieerd. Daar is de Surinaamse Brouwerij N.V. erg trots op en dat wil ze ook zo houden.

Volgens de brouwerij directeur zal de productie-uitbreiding met Heineken bier niet ten koste gaan van Parbo bier. De Heineken bierproductie zal voornamelijk bedoeld zijn voor de Caricom markt. Parbo bier wordt sinds enige tijd ook geëxporteerd naar Guyana, Frans Guyana, Curaçao en naar Nederland. De exportontwikkelingen van Parbo bier is uiteraard afhankelijk van wat de consumenten in die landen willen. Reinoud Ottervanger zegt dat het voor de Surinaamse Brouwerij N.V. het niet gaat om de één of het andere. Parbo bier en Heineken bier kunnen hand in hand samen gaan.

Win-win voor Suriname en Heineken

De productie van Heineken bier op Surinaamse bodem biedt voor de Surinaamse economie voordelen zoals deviezeninstroom en werkgelegenheid. Lokale toeleveringsbedrijven zullen er ook voordelen aan hebben. Heineken bier bestemd voor de Surinaamse markt wordt tot nu toe geïmporteerd. Met de Heineken bierproductie over anderhalf jaar zal het marktaandeel van Heineken bier op de lokale markt niet meer uit importen hoeven te worden voorzien. Volgens Ottervanger zal tegen die tijd ook statiegeld worden ingevoerd voor de bekende groene Heineken flesjes. Dit mede vanuit milieu overwegingen. Met de bekende bruine Parbo flessen loopt het systeem van statiegeld thans heel goed.

Heineken bier wordt in meer de 80 landen in de wereld gebrouwen. In Latijns Amerika zitten de Heineken brouwerijen in Brazilië en in Mexico. Met de Heineken bierproductie in Suriname wil de grootste aandeelhouders van de Surinaamse Brouwerij N.V de Caricom markt bedienen. Voor Suriname en voor Heineken wordt het een win-win situatie.

Artikel Bron : https://www.dbsuriname.com/2021/11/23/surinaamse-brouwerij-n-v-parbo-bier-blijft-onze-trots-en-is-ons-belangrijkste-merk/

Er gebeurt veel bij de Surinaamse Brouwerij

Voordat we je toegang geven tot onze website, vragen we je om je geboortedatum in te vullen.